Vogels en bijzondere dieren

Marian Mensink, dierenarts voor vogels en bijzondere dieren. Nog een specialisatie binnen het Veterinair Centrum Honselersdijk.

Marian is er voor vogels in alle soorten en maten zoals huiskamervogels als (dwerg)papegaaien en kleine kromsnavels als grasparkieten en forpussen maar ook (voliere)vogels zoals kanaries en wildzang.

Ook voor reptielen kunt u bij haar terecht, van schildpadden tot hagedissen en slangen. Vissen hebben natuurlijk ook medische zorg nodig. Als u daarover vragen heeft is het handig om van te voren de aanpak door te spreken via de assistentes.

Dan zijn er nog dieren die niet zo vaak gehouden worden zoals pinguins, flamingo’s, woestijnvosjes, dwergmangoesten, haakneuzen en druppelschildpadden. Mede vanuit haar achtergrond (zij heeft meer dan 10 jaar gewerkt in Diergaarde Blijdorp) kan zij u met raad en daad bijstaan en indien nodig gebruik maken van haar uitgebreide netwerk.

Soms is het niet mogelijk, heel lastig of niet practisch om met een of meerdere dieren naar de praktijk te komen. Een huisvisite is in zo’n situatie altijd bespreekbaar.

Punt van aandacht: onderzoek van ontlasting van vogels en reptielen. Een van de manieren om de gezondheid te monitoren en te combineren met een jaarlijks algemeen onderzoek.

Met name voor  reptielen is het belangrijk verse ontlasting te onderzoeken. Dit is practisch niet altijd haalbaar maar er is op de praktijk een vloeistof beschikbaar die de ontlasting conserveert zodat alles onderzocht kan worden.

Helaas  komen dieren ondanks alle goede zorgen van eigenaar en dierenarts soms toch te overlijden. Het kan goed zijn het nut van sectie, onderzoek op het dode dier, te bespreken. Sectie kan van belang zijn voor andere dieren in de omgeving, het kan ook zijn de je als baasje/ bazin gewoon wil weten wat er gebeurd is. Marian verricht sinds meer dan 20 jaar secties.

Verder is Marian bezig in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde, de afdeling Vogels en Bijzondere dieren, te proberen te achterhalen wat de oorzaak is van veerbeschadigend gedrag en automutilatie bij agapornissen, een veel voorkomend probleem.   

Kortom: voor haar genoeg werk aan de winkel………